101.jpg

Recepty

 
Sekaná se zeleninou

 
 
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
700 - 800 g mletého masa
350 g mražené zeleniny - hrášek s mrkví a kukuřicí
1 malá cibule
1 stroužek česneku
1 vejce
1 hrnek ovesných vloček
vegeta (bez glutamátu)
menší lžička mletého kmínu
 špetka mletého pepře


POSTUP PŘÍPRAVY
Maso posypeme vegetou, opepříme, okmínuje, přidáme česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, vejce a pořádně promíchám, pak nasypeme zmrzlou zeleninu (nerozmrazujeme), promícháme a přidáme vločky (množství je + - odhadem, záleží na množství masa, já to dělám od oka). Vše důkladně promícháme, nasypeme do pečící mísy, plechu nebo na čem budeme péct a rukama utvoříme přímo v té míse sekanou, kterou trochu polijeme vodou a pečeme při teplotě cca 200 stupňů do zlatova a voňava :)

Do prostřed sekané lze vložit i růžičky brokolice, kousek kapie, sýru :)

Podáváme s bramborem nebo za studena s chlebem :)


 
Ostružinové řezy   


 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek pískového cukru (nebo i krystal)
1 hrnek mléka
4 lžíce oleje
2 vejce
1 balíček prášku do pečiva
(olej a strouhanka na vysypání plechu)

dále pak:
marmeláda
ovoce - u nás ostružiny :)
voda cukr dle chuti ovoce
2 vanilkové pudinky
čokoláda na vaření

Na nazdobení:
šlehačka
čerstvé ovoce


POSTUP PŘÍPRAVY
Ingredience na těsto vymíchám do hladka a naliju do vyššího plechu, který jsme vymazala a vysypala strouhankou. Dám klasicky péct do zlatova. Poté nechám vychladnout. Po vychladnutí pomažu zvrchu marmeládou.
Ostružiny v troše vody podusím, přidám cukr, rozmixuju a přecedím (kvůli semínkům, které doma všem vadí :( ) Doliji vodou na cca 800 ml, dám vařit. Trochu dám bokem, abych měla v čem rozmíchám pudink. Když šťáva vaří, vmíchám rozmíchaný pudink a klasicky uvařím. Naliju na vychladlý "piškot" a ještě za horka posypu nastrouhanou čokoládou. Nechám vychladnout, nakrájím a porce nazdobím šlehačkou a kouskem ovoce. :)


Pivní chléb

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
90 dkg hl mouka,
10 dkg žitná mouka (poměr jednotlivých mouk můžeš i měnit, jen té hladké by mělo být vždycky více),
5 dkg droždí,
150 ml teplé vody,
1 kostka cukru, 1 pivo,
3 lžičky soli,
kmín (můžou se přidat i různá semínka ),
voda na potření


POSTUP PŘÍPRAVY:
V mouce smíchám droždí s cukrem a teplou vodou a nechám vzejít kvásek. Pak ohřeju pivo na teplotu, abych tam dala v pohodě prs a nespálila se, raději méně než více ať nezničíme kvasinky. Vliješ k moukám a vypracuješ těsto. Já to pak upravím přímo v pekáči vyloženém pečícím papírem a nechám vykynout. Když to vykyne musí se propíchat do těsta vidličkou dírky, potřít trochou vody a dát péct, nejdříve na 15 min na 200 pak 45 min na 180. Po upečení taky potřít trochou vody. Je dobrý, pekla jsem ho několikrát, akorát nevím jakou má trvanlivost, u nás vždycky hned zmizel.

 
penta2.jpg
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one